Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar Hírei

Ösztöndíjakkal és Kutatók Éjszakájával kezdődött a tanév

Ösztöndíjakkal és Kutatók Éjszakájával kezdődött a tanév a Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégiumban.

Mint mindenhol máshol, a Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégiumban is elkezdődött a 2019/2020-as tanév. Szakkollégistáink már az új iskolai év első napján elismerésben részesültek: öten vehették át a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat a Széchenyi István Egyetem tanévnyitó ünnepélyén dr. Földesi Pétertől, egyetemünk rektorától. Idén Gönczy Balázs elsőéves vezetés és szervezés mesterszakos, valamint Győri Erika, Horváth Gábor, Kiss Eszter és Németh Nikolett negyedéves gazdálkodási és menedzsment alapszakos hallgatók részesültek a rangos elismerésben. Az ösztöndíjat kiemelkedő tanulmányi eredményük és szakmai munkájuk eredményeképpen kapták, amelyekhez elengedhetetlen volt az, hogy aktívan részt vesznek szakkollégiumunk életében.

Díjazott szakkollégistáink, balról jobbra: Horváth Gábor, Németh Nikolett, Kiss Eszter, Győri Erika, Gönczy Balázs.

Az elmúlt években már hagyománnyá vált, hogy szakkollégiumunk is csatlakozik a Kutatók Éjszakája elnevezésű országos rendezvénysorozathoz. Az idei eseményt 2019. szeptember 27-én rendezték országszerte, így egyetemünkön is, a Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégium pedig ismételten aktívan kivette a részét a tudomány népszerűsítéséből. A délutáni Kiskutatók Akadályversenyén szakkollégistáink szeretettel várták az érdeklődő, vegyes korosztályú csapatokat. A csapatok Győrből és környékéről érkeztek alapvetően három korosztályban: 7-10, 11-14 és 15-18 évesek. Egy állomáson 15 perc állt minden csapat rendelkezésére a feladatmegoldáshoz. A szakkollégiumi állomásponton a „Legyél Te is milliomos!” nevű játékkal várták szakkollégistáink a kiskutatókat, amely során közgazdaságtannal kapcsolatos kérdéseket és feladatokat kellett megválaszolni. 10 kérdést kaptak a játékosok, a 10 feladvány pedig az elsőtől a tizedikig egyre nehezedett. A csapatoknak két segítség állt rendelkezésre: passzolhattak, illetve egy alkalommal egy szakkollégistától kaphattak információt a kérdés megválaszolásához. A délután folyamán 8 csoportot láthattunk vendégül a termünkben. A csapatok nagyon ügyesen oldották meg a feladatokat, mindemellett jól is gazdálkodtak a segítségeikkel, hiszen többnyire meg tudták tartani a legnehezebb kérdésekre a könnyítéseket, így többen is „elvihették a főnyereményt” a játék végén. Szakkollégistáink és a kiskutatók egy kellemes, nevetéssel teli délutánt tölthettek el a tudomány népszerűsítésének jegyében, és reméljük, hogy majd évek múlva a mostani versenyzőket is egyetemünkön és szakkollégiumunkban köszönthetjük. 

Nyolc csapat érkezett megméretni magát a Kutatók Éjszakáján a szakkollégiumi állomáspontra.

A tanév eleje mindig hoz megújulást is a szakkollégiumunk életében, idén sem volt ez másképp: 6 hallgató lett a Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégium tagja. A Diákbizottság változatlan összetételben maradt, mint a tavalyi tanévben, azonban a félév során kibővített Diákbizottsággal fogunk dolgozni, hiszen fontosnak tartjuk, hogy kineveljük a szakkollégiumi vezetés utánpótlását annak érdekében, hogy a későbbiek során az új Diákbizottság zökkenőmentesen és felkészülten tudja átvenni a feladatát, ezáltal biztosítva szakkollégiumunk jövőjét.

Természetesen szeptember után sem áll meg az élet a szakkollégiumban: október 17-én rendezzük a Szakkollégiumi Kautz Konferenciát „Körkörös gazdaság” címmel, amelyre ismét neves előadók fogadták el a meghívásunkat. Természetesen a szakmai tevékenység mellett a csapatépítők sem maradhatnak majd el, hiszen annak érdekében, hogy ebben a tanévben is hatékonyan tudjunk együtt dolgozni, fontos, hogy jól működjünk egy csapatként is.

Köszöntő

A Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégium a Széchenyi István Egyetem első szakkollégiuma, amely 1997. szeptember 21-én alakult Győri Széchenyi Szakkollégium néven. Szakkollégiumunk célja, hogy a gazdaságtudományok iránt érdeklődő tehetséges, ambiciózus, alkotási vággyal rendelkező diákok szakmai tevékenységét segítse, ösztönözze és koordinálja. A Szakkollégium ehhez tagjai számára megteremti a megfelelő
infrastrukturális és tudományos szellemi környezetet, hogy a szakkollégisták tudását, felkészültségét és lehetőségeit szélesítve megalapozza a jövő értelmiségi bázisát és öregbítse a Széchenyi István Egyetem és a közgazdasági képzés jó hírnevét.

Galéria

Eseménynaptár

Elérhetőségeink

Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégium

9026 Győr, Egyetem tér 1.

kautz@sze.hu

Programigazgató:

Vinkóczi Tamás - egyetemi tanársegéd (vinkoczi.tamas@sze.hu)