Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar Hírei

Fókuszban a körkörös gazdaság - konferenciát tartott szakkollégiumunk

Körforgásos gazdaság vs. gazdasági változás címmel tartotta éves szakkollégiumi Kautz Konferenciáját a Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégium.

A konferencia sajátossága volt, hogy idén két akadémikust is köszönthettünk a konferencia résztvevői között: Bélyácz Iván, az MTA Körforgásos Gazdaság Osztályközi Állandó Bizottságának elnöke (KGOÁB), valamint Popp Józsefet, ugyanezen bizottság alelnökét, a Szent István Egyetem Gazdaság-és Társadalomtudományi Karának dékánja is megtisztelte jelenlétével rendezvényünket.

A konferenciát 2019. október 17-én délelőtt Dr. Papp Ilona, a Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karának dékánja, dr. Szigeti Cecília, a Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégium programigazgatója és a Nemzetközi és Elméleti Gazdaságtan Tanszék tanszékvezető egyetemi docense, prof. dr. Popp József, valamint Dr. Komlósi László, a SZE SzEEDS Gazdálkodás-és Szervezéstudományi Doktori Program vezetője nyitotta meg. A megnyitót követően két előadást hallhatott az érdeklődő közönség, a körkörös gazdasági modellekkel és a megosztáson alapuló gazdaság jellemzőiről. A két előadást egy pódiumbeszélgetés követte, melyen a vállalati szféra képviselői is megosztották gondolataikat a körkörös gazdaság témájában.

Gömöry Árpád a Büchl Hungaria képviseletében fogalmazta meg talán a konferencia kulcsgondolatát: a vásárlóknak már a termék megvásárlásának pillanatában tisztában kellene lenniük az adott termék életciklusával. Meglátása szerint kizárólag olyan termékeket lenne szabad piacra dobni, amelyek esetében biztosítva van a használat utáni út is, azaz meghatározták, hogyan lehet visszaforgatni, mi történik vele azután, hogy használatra már nem alkalmas, ezek milyen hatással lesznek később a környezetre. Talán ez a gondolat fejezi ki legjobban azt, amiről a konferencia szólt: vizsgáljuk meg a termékeket tágabb nézőpontból is, látószögünk ne korlátozódjon a termék életciklusának azon szakaszára, amelyben ténylegesen használjuk.

Az ebédszünet után különböző tematikus kerekasztal-beszélgetések zajlottak a délután folyamán: terítékre került a megújító ipari megoldások elmélete és gyakorlata, a különböző alternatív megoldások és az újrahasznosítás. A kerekasztal beszélgetéseken a tudományos és a vállalati élet kiemelkedő képviselői osztották meg eredményeiket és tapasztalataikat a témában a jelenlévőkkel, akik hasznos, innovatív gondolatokkal és ötletekkel távozhattak a konferenciáról.

A rendezvényről képgaléria tekinthető meg szakkollégiumunk közösségi oldalán. A képeket Nagy Alexandra, a Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégium tagja készítette.

Köszöntő

A Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégium a Széchenyi István Egyetem első szakkollégiuma, amely 1997. szeptember 21-én alakult Győri Széchenyi Szakkollégium néven. Szakkollégiumunk célja, hogy a gazdaságtudományok iránt érdeklődő tehetséges, ambiciózus, alkotási vággyal rendelkező diákok szakmai tevékenységét segítse, ösztönözze és koordinálja. A Szakkollégium ehhez tagjai számára megteremti a megfelelő
infrastrukturális és tudományos szellemi környezetet, hogy a szakkollégisták tudását, felkészültségét és lehetőségeit szélesítve megalapozza a jövő értelmiségi bázisát és öregbítse a Széchenyi István Egyetem és a közgazdasági képzés jó hírnevét.

Galéria

Eseménynaptár

Elérhetőségeink

Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégium

9026 Győr, Egyetem tér 1.

kautz@sze.hu

Programigazgató:

Vinkóczi Tamás - egyetemi tanársegéd (vinkoczi.tamas@sze.hu)